Najnowsze tematy

Popularne

Tanie gotowanie - bez marnowania produktów

Najnowsze badania statystyczne przeprowadzone w naszym kraju wykazały, że ponad 40 % Polaków zmuszonych do oszczędzania, w pierwszej kolejności zdecydowałoby się oszczędzać na jedzeniu.

Warto przyswoić sobie sztukę taniego gotowania, dzięki czemu zaoszczędzimy pieniądze bez konieczności oszczędzania na jakości kupowanych produktów. Podstawowa zasada jest taka, że nic w naszej kuchni nie powinno się marnować, staramy się wykorzystać wszystkie produkty do maksimum.

Przykładowo, kupując całego kurczaka, marchewkę, selera i pietruszkę, możemy przygotować z tego posiłki na kilka dni. Kurczaka dzielimy na kilka porcji: osobno piersi, osobno udka, osobno skrzydełka i osobno kadłub, czyli porcja rosołowa. Z piersi możemy usmażyć przepyszne kotlety schabowe. Skrzydełka możemy przyprawić i upiec, a mięso z udek może nam posłużyć jako baza do ugotowania gulaszu lub potrawki.



Na porcji rosołowej i warzywach gotujemy rosół. Będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo pożywny. Część rosołu możemy zjeść w czystej postaci, a część wykorzystać jako bazę do innych zup. Możemy również przygotować z niego galaretę, wszystko według indywidualnych upodobań. Mięsko, które zostanie na porcji rosołowej można wykorzystać jako farsz do pierogów czy naleśników, wystarczy dodać jajko i odpowiednie przyprawy.



Warzywa z rosołu również możemy ciekawie wykorzystać, zamiast je wyrzucać. Wystarczy pokroić je w kostkę, dodać jajka, kukurydzę i majonez, aby powstała pyszna sałatka jarzynowa. Tym sposobem, wydając niewielką kwotę na kurczaka i warzywa możemy przygotować różnorodne obiady na cały tydzień. Smaczne i przede wszystkim nie drogie.



Propozycje na niedrogie obiady to także różnego typu kluski i placki. W kuchni polskiej nie brakuje na nie przepisów, a produkty potrzebne do ich przygotowania nie kosztują zbyt wiele.



Z pomocą w oszczędzaniu przychodzą nam też tradycyjne polskie ziemniaki - możemy przygotować z nich kopytka, pyzy, placki i babkę ziemniaczaną albo kluski śląskie. Niedrogie i smaczne są także różnego typu zapiekanki makaronowe i ryżowe, które na długo napełniają nas uczuciem sytości.


Tak naprawdę tanie gotowanie jest więc sztuką planowania i maksymalnego wykorzystania produktów, którymi dysponujemy.