Potrawy z grilla: zdrowe czy nie?

Grillowanie to jedna z tych rozrywek, które wiosną i latem należą do naszych ulubionych form odpoczynku. Potrawy przyrządzane na ruszcie znacznie się od siebie różnią. Ich różnorodność jest całkiem spora, a to oznacza, że praktycznie każdy z nas może znaleźć wśród nich coś dla siebie. Co ciekawe, wiele osób ma dylemat dotyczący wartości odżywczych potraw z grilla.

Czego się obawiamy robiąc potrawy na grilla?

Niektórzy twierdzą, że są one niezdrowe, inni podkreślają, że ich wpływ na nasze zdrowie jest znacznie korzystniejszy, niż np. w przypadku dań smażonych.
Wbrew temu, co sądzi wielu grillowiczów, wytapianie się z grillowanego mięsa sporych ilości tłuszczu , nie jest zdrowe.

Część naukowców dowodzi, że tłuszcz, który spada i spala się w ogniu tworzy związki rakotwórcze przedostające się później z dymem do mięsa. Ponadto problem stanowi sam fakt, że na grillu smażymy zwykle mięsa o dużej zawartości tłuszczu, a to przekłada się na zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi.

W efekcie, sezon grillowy staje się naprawdę niekorzystny dla naszego zdrowia.

Niemniej jednak, odpowiednio dobrane potrawy mogą być pyszne, a do tego raczej neutralne dla zdrowia. Mięso indycze lub drobiowe jest dużo chudsze, a jeśli dodatkowo smażymy je na ekologicznym opale, to zupełne minimalizujemy jego niekorzystny wpływ na nasz organizm.

Bardzo dobrym pomysłem są również ryby z grilla, które praktycznie w każdej postaci są zdrowe.

Ponadto, na grillu można smażyć warzywa. Faszerowana papryka, warzywne szaszłyki, a nawet pieczone owoce mogą być naprawdę pyszne. Mogą być pieczone bezpośrednio na ruszcie albo w folii. Bardzo dobra będzie pieczona papryka, cukinia, kukurydza w kolbach bakłażan, a także szaszłyki z różnymi warzywami.

Zaleca się też pieczenie czosnku na grillu, który mięknie do takiego stopnia, że można smarować nim chleb. Jeśli chodzi o owoce, to najczęściej piecze się jabłka.

(Visited 3 times, 1 visits today)