Zielona kawa: zdrowe wspomaganie odchudzania

Szukając sposobu na szybsze zgubienie zbędnych kilogramów, zwykle sięgamy po różnego rodzaju suplementy diety. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje zielona kawa, która jest nie tylko bardzo skuteczna, ale też naturalna, a więc w pełni bezpieczna dla organizmu.

Zielona kawa: działanie, pochodzenie i właściwości


Czym różni się zielona kawa od zwykłych, czarnych ziarenek kawy, które możemy kupić w sklepach?

Przede wszystkim sposobem jej obrabiania. Zielona kawa to zwykłe kawowe ziarna, które w przeciwności do kawy, którą pijemy na co dzień, nie są poddawane paleniu. Taki sposób obróbki przekłada się też na inne właściwości kawy.

W związku z tym, że w ziarnach nie zachodzi proces pirolizy, ich smak, kolor i zapach różni się od tych, które większość z nas kojarzy z kawą. Zielona kawa ma zdecydowanie jaśniejszy odcień, który bywa zielonkawy i stąd właśnie wywodzi się jej nazwa. Jest łagodniejsza i nieco kwaskowata.

Co z kofeiną w zielonej kawie?

Zawartość kofeiny, która bardzo dobrze wpływa na proces odchudzania pozostaje niezmieniona.

W składzie zielonej kawy znajduje się też kwas chlorogenowy ACG. To substancja, która zmniejsza przyswajanie cukrów i zapobiega magazynowaniu tłuszczu w organizmie. W efekcie pijąc ją, możemy tracić zbędne kilogramy, nawet jeśli w sposobie naszego odżywiania nie zajdą żadne większe zmiany.

Jeśli połączymy picie kawy ze zdrową, niskokaloryczną dietą, efekty będą jednak znacznie lepiej i szybciej widoczne.

Jednocześnie nie musimy obawiać się żadnych niekorzystnych skutków ubocznych, przez które wiele osób rezygnuje ze stosowania innych suplementów diety.

(Visited 6 times, 1 visits today)