Jak zrobić gnojówkę z pokrzyw?

Gnojówka z pokrzyw to naturalny środek ochrony roślin przed wieloma szkodnikami. Można ją stosować zarówno jako nawóz – do podlewania warzyw i drzewek owocowych, jak i oprysk – np. na mszyce, przędziorki czy inne szkodniki.

Samodzielne przygotowanie gnojówki

  • Na zakładane dziesięć litrów gnojówki z młodych pokrzyw, przygotowujemy jeden kilogram świeżo ściętych pokrzyw oraz dziesięć litrów wody.
  • Pokrzywa powinna być posiekana na mniejsze części, tak by szybciej i sprawniej fermentowała. Układamy ją dnie wiadra czy beczki, a następnie całość zalewamy wodą
  • Najlepszą wodą do przygotowania gnojówki jest odstana już deszczówka.
  • Pojemnik nakrywamy siatką lub gazą, ale tak, by dochodziło do niego powietrze. Fermentacja musi w swoim procesie mieć tlen, dlatego nie robimy szczelnego zamknięcia
  • Pamiętaj, że fermentujące pokrzywy śmierdzą, dlatego wiadro ustaw z dala od domowych okien i codziennie zamieszaj jego zawartość.
  • Po około 2 tygodniach gnojówka z pokrzyw będzie gotowa!

Rozcieńczanie: 1:10 gdy podlewamy rośliny, 1:20 gdy zamierzamy pryskać np. drzewka na których pojawiła się mszyca.

(Visited 6 times, 1 visits today)