Jak zrobić makaron z ciasta na pierogi? W 2 minuty!

Dziś ciekawostka prosto z kuchni oszczędnej gospodyni!
Idą święta i pewnie niedługo na potęgę będziemy lepić pierogi, prawda?
Mamy małą podpowiedź na to, jak wykorzystać ciasto zawsze pozostające po lepieniu pierogów i to nie tylko w okresie świąt!
Zrób z niego makaron w 2 minuty!

Jak? Przepis:
Resztkę ciasta należy rozwałkować na cieńki placek, następnie zwijać w formie rulonu przesypując poszczególne paski mąką, a jak cały placek jest zwinięty, pokroić jak najcieniej w paski.
Pokrojone paski zostawić na dwa dni na desce, mieszając je przynajmniej dwukrotnie w ciągu dnia, a następnie powstały w ten sposób i wysuszony makaron, np. do rosołu zapakować do woreczka lub torebki po mące.
Tego typu uproszczona wersja makaronu może być przechowywana nawet kilkanaście tygodni.

Mniam! – sprawdziliśmy 🙂

Wkróce więcej krótkich porad kulinarnych pozwalających na oszczędności w domowym budżecie 🙂

(Visited 7 times, 1 visits today)