Posiłki domowe tańsze niż gotowce z marketów

Wszyscy z sentymentem wspominamy domowe obiadki, rodzinne specjały przygotowywane przez babcię czy mamę. Domowy rosół, smak pieczeni ze śliwką czy też babciny serniczek to specjały, które będzie się pamiętać do końca życia. Zazwyczaj kiedy pracuje się zawodowo, ma rodzinę, dzieci przygotowanie obiadów traci nieco z uroku rodzinnych posiłków. Poza tym bardzo wiele osób je w barach, szybko, byle jak, by coś przekąsić.

Co jeść by jeść zdrowo?

Często kupuje się gotowe produkty, które należy tylko podgrzać, ugotować, wsadzić do mikrofalówki itd. Do przyjęcia są rzeczy dobre gatunkowe, które zamiast w restauracji spożywamy po prostu w domu. Najgorsze scenariusze dotyczą żywności kupowanej w marketach, jako tanie i smaczne jedzenie. To, że czasami jest to nawet do zjedzenia nie zmienia faktu, że pod względem wartości odżywczych można tu wiele takiej żywności zarzucić.

Warto jednak powrócić do dobrego zwyczaju gotowania w domu, ponieważ domowe posiłki są nie tylko tańsze ale i zdrowsze. Jeśli zrobimy za dużo danej potrawy zawsze można ją zamrozić, aby nie utraciła wartości odżywczych i zjeść w inny dzień kiedy na przykład z powodu, jakiś zajęć nie zdążymy sobie nic przygotować. Wtedy takie zamrożone zapasy okazują się być idealne. Gotując posiłki w domu mamy pewność, że dbamy o zdrową dietę, o dostarczanie organizmowi najlepszych wartości odżywczych.

Zdrowe odżywianie

Pomijając już fakt, że wszystkie potrawy możemy zrobić dokładnie tak jak lubimy, to zawsze mamy pewność, że wszystkie składniki użyte do ich przygotowania są świeże. Takiej pewności nie będziemy mieć nigdy w przypadku żywienia się tak zwanymi ?gotowcami? z marketu. Wszelkie punkty, gdzie masowo sprzedaje się produkty żywnościowe nastawione są na maksymalne zyski przy minimalnych kosztach wykonania tych produktów, zatem jakość nie jest tu głównym kryterium wartości towaru. Zatem jeśli porównamy koszty zakupu posiłków w markecie z kosztami, jakie poniesiemy na składniki i wykonanie domowego obiadu okaże się, że to właśnie posiłek przygotowany w domu jest rzeczywiście ekonomiczny.

Pojęcie ekonomiczności dotyczy nie tylko kwestii pieniędzy, ale i samopoczucia psychofizycznego jakie mamy po sytym, smacznym obiedzie. Poza tym wiek emerytalny zobowiązuje do podwójnej dbałości o siebie.

(Visited 3 times, 1 visits today)