Tanie gotowanie – do spółki z sąsiadem

Smaczny, zdrowy obiad bogaty w potrzebne składniki odżywcze to podstawa dobrego samopoczucia i utrzymania zdrowej kondycji. Wszystko co jemy znajduje odzwierciedlenie w tym jak się czujemy i jak wyglądamy. Dlatego lepiej zjeść pyszny dwudaniowy obiad niż pół dnia podjadać i chodzić bez ciepłego posiłku. Nasz organizm ma swoje potrzeby, których prawidłowe zaspokojenie jest podstawą do dobrego zdrowia.

Tanie gotowanie – pomysły

Nie jest tajemnica, że przygotowanie domowych posiłków jest nie tylko zdrowsze, ale i tańsze. Zamiast kupować gotowe produkty do których przygotowania użyto konserwantów i mało wartościowej żywności, warto zastanowić się na przygotowaniem posiłków we własnym zakresie. Dla wielu starszych, samotnych osób, przygotowanie posiłku tylko dla siebie wydaje się nie opłacalne. Poza tym rzadko kto lubi jeść sam, więc woli coś przekąsić niż gotować tylko dla siebie. W takiej sytuacji bardzo dobrym rozwiązaniem jest wspólne gotowanie z najbliższą sąsiadką, albo nawet w kilka zaprzyjaźnionych osób.

Jest to ekonomiczne, ponieważ łatwiej kupić składniki na obiad dla czterech osób niż dla jednej. Ktoś je mniej, ktoś więcej, a nawet jeśli zostanie można to podzielić, bądź też obdarować osobę, która jest smakoszem danej potrawy. Ekonomiczność wynika także z tego, że zamiast na przykład dwóch obiadów gotowanych w dwóch domach korzysta się tylko z jednej kuchni oszczędzając energię, wodę i prąd.

Wspólne posiłki – warto?

Takie wspólne gotowanie jest także przyjemne, ponieważ w trakcie przygotowywania posiłku można przyjemnie spędzić czas na rozmowie czy słuchaniu muzyki. Dla wielu osób w wieku emerytalnym, które już nie są aktywne zawodowo od kilku lat i których kontakty z ludźmi nieco przez to osłabły, taki rytuał gotowania może być naprawdę dużą przyjemnością.

Ważne jest, żeby życie sprawiało przyjemność, a wspólne gotowanie i tym bardziej jedzenie może być bardzo przyjemne. Można nauczyć się gotować nowe dania, opracować specjalne menu ulubionych potraw, wspólnie próbować dań kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. To co będziemy jeść zależy od pomysłowości uczestników takie wspólnego gotowania. Może być to także okazania do nauczenia się jakiś do tej pory nie znanych specjałów, czy sposób innych sposób przyrządzania znanych nam już potraw.

(Visited 6 times, 1 visits today)